La indústria càrnia espanyola ocupa amb diferència el primer lloc de tota la indústria espanyola d’aliments i begudes, amb una xifra de negoci de 31.032 milions d’euros, el 28,4% de tot el sector alimentari espanyol.
Posant en context aquesta dimensió amb el conjunt de la indústria espanyola, aquesta xifra de negoci suposa el 2,57% del PIB total espanyol, el 16,79% del PIB de la branca industrial i el 5,14% de la facturació total de tota la indústria espanyola. A més, cal afegir que l’ocupació sectorial directa de les nostres empreses, 109.334 treballadors, representa ja el 29,7% de l’ocupació total de la indústria alimentària espanyola.
Aquests 31.000 milions d’euros de facturació col·loquen la indústria càrnia entre els grans sectors industrials del país, a continuació de la indústria de subministrament d’energia i l’automobilística, i al costat de sectors com les indústries química o metal·lúrgica.
El sector carni està format per un teixit industrial d’ unes 2.800 empreses amb activitats d’ escorxadors, sales d’ acomiadament i indústries d’ elaborats, ubicades especialment en zones rurals i amb una base molt important de petites i mitjanes empreses d’ accionariat familiar, alhora que s’ han consolidat també grans grups empresarials, alguns d’ ells líders a escala europea.
El 2022, amb un complex context post-pandèmia, tant a nivell nacional com internacional, la indústria càrnia va continuar amb la seva expansió exportadora dels últims anys, assolint un nou rècord anual en valor, 9.986 milions d’euros, un 9,6% més que l’any anterior. En volum, van caure un 5% les exportacions de carns i despulles (3,03 milions de tones) i van pujar un 5,7% les de productes elaborats (223.686 tones). Amb aquestes xifres, el comerç exterior carni va representar una balança comercial molt positiva del 606%, una dada que posa de manifest la importància d’ aquest sector per a l’ economia i el progrés global del nostre país.
La producció càrnia espanyola | Any 2022
El 2022, la carn de porcí espanyola va frenar el creixement sostingut i brillant que ha protagonitzat en l’última dècada, caient un 2,2% en la seva producció respecte a l’any anterior, per situar-se en 5 milions de tones, la qual cosa representa en tot cas un nivell molt apreciable tenint en compte la dificultat dels mercats nacionals i internacionals (especialment la Xina, el nostre primer client).
Per contra, el sector de vaquí va tornar a protagonitzar un exercici de rècord, 738.000 tones i gairebé un 3% de creixement sobre el 2021. Aquest el punt més alt de producció assolit per la carn de vacum, certificant el bon fer sectorial en tots els esglaons d’ aquesta carn. I en el cas de l’oví/caprí, amb una suma de 127.460 tones, va caure un 2,3% respecte al volum del 2021, en un altre any de vaivens.
La producció porcina és la primera activitat espanyola, i representa el 85,3% de les carns d’ungulats produïdes al nostre país el 2022 (i el 66,4% de totes les carns, si incloem avicultura i cunicultura).
Amb aquest volum de producció, que representa el 4,8% de la producció mundial, Espanya es va consolidar els últims anys com el quart major productor de carn de porcí, però ja el 2021 va passar al tercer lloc (superant per primera vegada Alemanya) i només per darrere de la Xina (que per si sola produeix el 34,3% de la carn de porc de tot el món) i EUA (11,7% de la producció mundial) i per davant d’Alemanya (4,6%), Brasil (4,1%), Rússia, Vietnam, França, Canadà i Polònia.
La Unió Europea considerada en conjunt seria el segon productor mundial, amb un 21,9% del total, amb Espanya ocupant el primer lloc europeu en el volum de carn de porc (21,%), per davant d’Alemanya (21,2%), França (9,4%), Polònia (8,4%), Països Baixos (7,3%), Dinamarca (7,4%) i Itàlia (5,7%).
La carn de vacum ocuparia el tercer lloc en volum (després de la carn d’ocell), amb el 9,7% de la producció nacional de carns, si bé en aquesta espècie Espanya està més allunyada dels llocs de cap de la producció mundial, liderada per EUA i el Brasil. Espanya representa el 10,6% de la producció europea, per darrere de França (20,9%), Alemanya (15,8%) i Itàlia (11,0%).
En el cas de la carn d’oví i caprí,després de la sortida del Regne Unit de la UE, Espanya és ara el primer productor europeu, amb un 28,5% del total i per davant de França (19,1%), Grècia (15,0%) i Irlanda (13,8%).
Pel que fa a la producció d’ elaborats carnis, cal indicar que Espanya, amb 1,5 milions de tones anuals, se situa en quart lloc a la Unió Europea, per darrere d’Alemanya, Itàlia i França. Per productes, destaquen en volum els feus cuits i en valor els pernils i paletes curats (blancs i ibèrics).
Dades de consum de carn i derivades | Any 2022
La carn ha seguit la tendència general de caiguda en el consum a la llar del conjunt de productes d’alimentació i begudes durant el passat any, segons recull l’informe de consum alimentari a la llar del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), l’any mòbil TAM octubre de 2022.
En aquest període, el consum total d’aliments (en volum) va caure un 8,8 %, mentre que la despesa (valor) ho va fer en un 2,5%. Cap de les categories d’aliments va presentar un balanç positiu en volum, i en valor només l’oli, la llet i derivats lactis, ous i begudes refrescants van ser les úniques famílies de productes que van acabar el període analitzat en verd, per les pujades experimentades en els preus de venda.
En el cas de la carn, el volum de consum es va reduir aquest any un 12,4%, per situar-se en 1.848,9 milions de kg, mentre que el valor d’aquestes quantitats comprades va caure en un 6,7%, representant, amb 14.072,9 milions d’euros, un 19,13% del total gastat pels espanyols en la seva cistella de la compra per a consum a la llar.
La dada de penetració de la categoria és pràcticament del 100%, el més alt dels productes d’origen animal i només igualat en tota l’alimentació pel pa.
Aquestes dades del panell del ministeri situen el consum per càpita en 34,84 kg, cosa que deixa aquest indicador gairebé un 13% per sota del registre del 2021. Aquesta dada caldrà completar-la amb més qualitat amb la de consum i despesa fora de la llar, per obtenir la radiografia completa de l’ evolució anual.
A falta encara de les dades del consum extradomèstic, aquestes xifres reflectides anteriorment cal interpretar-les en el context del terratrèmol que va suposar per als comportaments de compra i consum tot el període de la pandèmia i confinament, que evidentment es van modificar de forma molt important durant tot l’any 2020, en quedar en bona part restringits als àpats a la llar pel tancament o limitacions de l’hostaleria i restauració, tornant a la situació anterior a la pandèmia i amb un cert efecte “rebot”, per la conducta molt generalitzada d’intentar recuperar la “normalitat” de les sortides i consum fora de la llar.
Així, després d’una pujada del 9,4% en el consum llar el 2020, el 2021 es va registrar un descens del 10,2%, però que seria de només -0,8% respecte a l’any 2019.
En tot cas, amb les dades disponibles, totes les categories de carns decreixen a la llar. Dins del segment de carn fresca, el retrocés per a la compra d’oví/caprí és molt important (-24,7%), seguit per la carn de vacum (-18,1%) i conill (-16,4%). Per la seva banda, les carns fresques de pollastre (-13,8%) i porc (-10,0%) són les que acusen menors descensos.
Segons aquestes dades del ministeri, la carn congelada perd el 19,2% del volum mentre que les carns transformades van ser la família de productes que va presentar l’evolució menys negativa, cedint un -8,6%.
Comerç exterior carni | Any 2022
Des de fa anys, la indústria càrnia espanyola ha anat guanyant posicions en el mercat internacional de carns i derivats, consolidant una mica més el seu paper com a potència exportadora de referència, amb una presència comercial en nombrosos mercats de tot el món.
L’exercici 2022 va marcar un punt diferencial en aquest desenvolupament exportador dels últims anys, ja que el porcí va perdre posicions en els seus volums exportats (però va créixer en valor gràcies a millors preus), mentre que la carn de vacum va continuar creixent en les seves vendes exteriors, igual que ho van fer les nostres exportacions de productes transformats.
El 2022 les exportacions de les nostres indústries van ser de 9.986 milions d’euros, un 9,6% més que l’any anterior
Amb això, el 2022 les exportacions de les nostres indústries van ser de 9.986 milions d’euros, un 9,6% més que l’any anterior, portant el signe positiu de la balança comercial del sector fins al 606%, i acariciant el llistó dels 10.000 milions que segurament se superarà quan es consolidin les dades encara provisionals de l’ exercici i estimades per a l’ elaboració d’ aquest informe. El volum total exportat va ser de 3,03 milions de tones de carns i despulles (un 5% menys que el 2021) i 223.686 tones de productes elaborats (un 5,7% superior a l’exercici anterior).
El sector porcí va exportar 2.077.932 tones de carn de porc, per valor de 5.774 milions d’euros, la qual cosa representa un decreixement del 6,1% en volum i una progressió del 5% en vendes. La situació de la producció i la demanda de la Xina, per la pesta porcina africana que ha afectat el sector porcí del país, ha influït de forma decisiva en l’evolució més distorsionada de les empreses exportadores espanyoles.
Amb les dades disponibles dels onze primers mesos de l’any, els mercats extracomunitaris es van seguir desenvolupant com a destinació principal de les exportacions de carn, despulles i greixos de porcí, representant el 57,0% de les vendes exteriors, però perdent alguna cosa respecte al 65,7% de 2021, fruit del descens rellevant del 18,1% en el volum exportat. Amb tot, la Xina va ser un any més el país que més porcí espanyol va importar, representant el 25% del total de les exportacions, però perdent gairebé el 50% del volum enviat el 2021 i el 44% en valor. En total, el gegant asiàtic va adquirir carn, despulles i greixos de porcí per valor de 1.562 milions d’euros.
En el cas del vaquí, el balanç de les exportacions va ser especialment positiu en termes de valor un any més, amb una xifra estimada de 1.290 milions d’euros i un 38% de creixement respecte a l’any anterior. En volum l’evolució va ser d’un 5,7%. En aquesta espècie, les vendes a tercers països encara estan en fase d’enlairament, i suposen el 9,7% de la facturació i l’11,2% de les tones.
Quant a oví, es van exportar 50.000 tones de carn i 4.500 de despulles, amb un valor estimat de 318 milions d’euros, un 8% superior a l’aconseguit el 2021. Gairebé tres quartes parts del valor d’aquestes exportacions (73,3%) continuen corresponent a vendes a la Unió Europea, essencialment França i Itàlia, al costat de l’excel·lent progressió en mercats extracomunitaris com Israel, Qatar i el Regne Unit.
Finalment, en productes elaborats, les exportacions van ser de 223.686 tones (+5,7%) i 1.513 milions d’euros (+17,5%), una evolució molt positiva en la qual encara hi ha molt recorregut per als nostres productes de major qualitat i per tant diferencials i de major valor afegit. Les vendes als països europeus representen el 64,4% del valor i el 71,2% del total exportat, amb França al cap, amb una quota del 24% de les nostres exportacions, seguida d’Alemanya (9,9%) i Regne Unit (9,3%), ara ja com a mercat extracomunitari.
El mercat espanyol de productes carnis | Any 2022
Espanya és un dels països amb una tradició més rica en l’elaboració i consum dels més variats embotits i pernils. El divers de la nostra producció xarcutera, que s’estén a tots els racons del país, forma part del nostre acostament cultural i gastronòmic, i és apreciada dins i fora de les nostres fronteres.
Per tipus de productes, com es veu en els gràfics adjunts, les preferències del consumidor espanyol estan encapçalades pels pernils curats, serrans i ibèrics, que són els reis de la producció càrnia espanyola. Els pernils serrans procedents de porcs de capa blanca i els pernils de porc de raça ibèrica representen gairebé un terç (31,7%) del valor dels productes comercialitzats als canals de lliureservei i especialitzats.
En termes de volum, els cuits (jamons, llonganisses) ocupen la primera posició a la cistella per davant dels pernils curats, que estan a la par del filferro de gall dindi, que ha tingut un gran desenvolupament al mercat en els últims anys.
Censos ramaders i producció primària | Any 2022
Des del 2015, any en què el cens total de porcí d’Espanya va superar per primera vegada el d’Alemanya, convertint el nostre país en el primer d’Europa en nombre d’animals en producció (i en tercer lloc a nivell mundial), aquest lideratge no ha fet sinó refermar-se.
Sobre un cens total de la UE de 145,87 milions d’animals el desembre del 2021, Espanya té una quota del 23,6% (22,4% el 2020), per davant d’Alemanya (16,2%) i seguits de Dinamarca (9,0%), França (8,9%), Països Baixos (7,5%) i Polònia (7,0%).
Aquesta situació es reflecteix en el cens nacional de 2022, en el qual el nombre total d’animals registrats el mes de novembre superava els 34 milions, amb un descens de l’1,4% respecte al cens del mateix mes de 2021, amb un estancament generalitzat en les diferents categories (lledons, esquer i reproductores).
El sector de producció porcina d’Espanya va aportar a la producció final de l’agricultura un valor de 8.854,7 milions d’euros el 2021, la qual cosa representa el 15,9% de la Producció Final Agrària i el 42,5% de la Producció Final Ramadera. El nombre d’explotacions era de 87.097 el març del 2022 (99.561 el 2007), i d’aquestes, el 74,1% correspon al model intensiu (el 77,86% el 2021).
L’any 2022, el preu del porcí en viu (1,527 euros de cotització mitjana) registrat per Mercolleida, va representar una pujada històrica del 21,98% respecte a l’exercici anterior, en què la cotització a la llotja de referència havia registrat una caiguda del -5,76% respecte al 2020.
En aquesta línia, el preu mitjà de l’any 2022 per a la canal de porcí es va situar en 1,994 euros, la qual cosa representa una espectacular pujada del 20,9% respecte a l’any anterior, en línia amb la cotització del viu.
Pel que fa a bestiar boví, el cens total registrat el maig del 2021, 6.922.951 animals, va créixer un 3,1% respecte al mateix mes del 2020, any en què el cens pràcticament no es va moure respecte al 2019 (-0,2%).
El sector espanyol de producció de carn de boví va aportar a la producció final de l’agricultura un valor de 3.196 milions d’euros el 2021, la qual cosa representa el 5,7% de la Producció Final Agrària i el 15,3% de la Producció Final Ramadera. El nombre d’explotacions a 1 de gener de 2022 era de 144.540 (145.112 el 2021, 144.510 el 2020, 145.566 el 2019 i 206.509 el 2007), i d’aquestes, el 61,1% correspon a producció per a carn i el 14,6% a explotacions d’esquer (la resta són explotacions per a llet, mixtes, de precebo, recria i altres).
A la Memòria d’Activitats 2022 d’ANICE, pot accedir a altres dades d’interès del sector. El convidem a descarregar-la.