Mèxic està de moda a Espanya per molt diversos motius. Un dels més positius és, sens dubte, l’evolució i l’excel·lència que ha assolit la seva gastronomia.
El passat 18 de maig es va presentar a Madrid, a la Residència de l’Ambaixador de Mèxic, la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura Gastronòmica que ostenta, actualment, la ciutat de Puebla a Mèxic. En el mateix acte es va anunciar, també, una futura Capitalitat de la Gastronomia de Trobada, que tindrà la seu a l’estat mexicà de Querétaro.
Durant l’esdeveniment, els assistents van poder degustar uns tacs elaborats amb la carn macerada Arrachera, un producte molt versàtil i fàcil de preparar. L’empresa que el produeix, Successors de Cimeres Majors, té remots orígens a Espanya. En el seu moment, va emigrar a Mèxic i, ara, després de l’èxit que ha assolit a nivell nacional i en altres països com Estats Units, torna a Espanya per introduir i promocionar el seu preparat de vaquí marca Arrachera, el més emblemàtic dels seus productes.
Tacos de Arrachera oferts durant l’acte a la Residència de l’Ambaixador de Mèxic a Espanya.
Fa uns dies, es trobava a Madrid Luis Lozano, el president del grup Sucesores de Cumbres Mayores, i em va semblar interessant entrevistar-lo en un moment en què grans empresaris mexicans estan decidint invertir a Espanya.
Cal dir que Arrachera va ser patrocinador de la primera edició dels Guardons Iberoamericans de Gastronomia i és un exemple del que representen els valors de la Nova Gastronomia del segle XXI: saludable, solidària, sostenible i satisfactòria. I, sobretot, senzilla o, com m’agrada dir,
simplicity
.
Ets graduat en Dret i, actualment, exerceixes també com a advocat, en quin moment decidiu dedicar-te al sector alimentari?
Efectivament, sóc advocat de professió, la ciència jurídica és la meva passió intel·lectual, però per destí diví sóc carnisser d’ocupació. La meva família, des de temps immemorials, s’ha dedicat al sector dels aliments, especialment carnis. Els meus pares, una parella exemplar i visionària, van impulsar durant les seves llargues vides les empreses familiars en unitat amb els seus 8 fills. En acabar els meus estudis de Dret, el meu pare em va convidar a ocupar-me de certs temes de les empreses familiars. És així com, el 1990, m’integro de ple a la feina en els negocis de la família en unitat amb la resta dels meus germans. Avui portem treballant junts més de 40 anys i estem felices de ser una família empresària i unida.
Recentment se m’ha encomanat el nostre projecte a Espanya, al capdavant de la nostra filial Sucesores de Cumbres Mayores SL, juntament amb un gran col·laborador del grup, l’enginyer Enrique Cardoso Casado, gran empresari també i un executiu extraordinari, per la seva eficàcia. Fer que les coses passin és la clau secreta del món dels negocis.
Per què has decidit tornar a Espanya i elaborar aquí el producte estrella de la companyia?
L’amor a Mèxic, la nostàlgia pels nostres orígens, el desig inquebrantable de continuar construint el futur, l’amor a Espanya i el que Europa significa, l’èxit provat de la nostra marca ARRACHERA a Mèxic i als Estats Units, van ser els factors que ens van motivar a emprendre el projecte de tornar al vell món i oferir les delícies del nostre producte, resultat de la fusió de les nostres cultures.
La carn Arrachera es produeix amb una part específica de la vaca poc emprada en la indústria càrnia. Has trobat tots els productes necessaris a Espanya o haureu hagut d’importar algun de Mèxic?
Arrachera és el nom d’un producte acabat, una màgica combinació entre una part específica del vaquí i una fórmula secreta fantàstica per a la seva marinació o preparació. La peça de carn, que aquí a Espanya hem denominat “palomilla”, és una espècie de faldilla localitzada al pectoral del vaquí, fora de la cavitat visceral, amb increïbles possibilitats culinàries. No es tracta de l’entranya, amb la qual aquí molts semblen confondre-la.
Aquest múscul l’obtenim dels processadors de vaquí, uns 3 quilos per animal, i el preparem amb una recepta que li confereix gran sucositat, tendresa, sabor i flexibilitat donant lloc a l’ARRACHERA. Tots els ingredients d’Arrachera són d’origen espanyol, no hem hagut d’importar de Mèxic res més que les nostres idees, creativitat i formulació. La carn a Espanya té excel·lents qualitats i les estem aprofitant per fer d’Arrachera el millor producte de vaquí a Espanya. El més atractiu del nostre producte és que sempre queda bé.
Gala de lliurament dels I Guardons Iberoamericans de Gastronomia de l’AIBG a la Reial Casa de Correus de Madrid
A més d’oferir producte local, crec que esteu fent un esforç perquè els vostres processos es realitzin d’una manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
Malgrat la nostra llarga tradició i abolenc en la indústria càrnia, les nostres empreses són de tall modern, avantguardista, altament qualificades en tecnologies i processos que asseguren el benestar animal, la sustentabilitat, la cura al medi ambient i la solidaritat i respecte a cadascuna de les persones de la nostra empresa; col·laboradors, accionistes proveïdors i clients. És per això que el nostre grup genera energia verda, procura el benestar animal i té pràctiques de solidaritat i suport a les comunitats on intervenim.
També tinc entès que teniu una estratègia de responsabilitat social per contribuir, d’una manera solidària, amb les persones més desfavorides.
El nostre grup des de sempre, però especialment per iniciativa dels nostres pares el senyor Ramón Lozano i Gloria Torres, sempre ha destinat recursos per donar suport a obres socials. Actualment comptem amb la Fundació de Beneficència Privada Viles Juan Diego per donar suport a persones grans. També donem suport al Banc d’Aliments a Puebla Mèxic, i a Villas Nolasco, una institució dedicada al rescat de nens i nenes en situació de carrer.
La primera “aquest” de la gastronomia és la salut. En aquest aspecte, la carn Arrachera es pot considerar un producte saludable.
Per suposat que sí. Arrachera està preparada amb ingredients saludables; a més és proteïna pura, lliure de carbohidrats, cosa que contribueix a mantenir una alimentació equilibrada. Arrachera no només és un producte altament satisfactori, sinó saludable i súper fàcil, o com vostè diu, simplicity.
I pel que fa a l’aspecte satisfactori, no hi ha dubte que Arrachera és una carn amb un sabor i una sucositat especials. A més, es pot combinar amb qualsevol tipus de beguda, ja siguin vins, cerveses, mescals i, fins i tot, còctels.
Una de les principals característiques d’aquest producte és la seva versatilitat, adaptable a la creativitat de qualsevol xef. Pràcticament, qualsevol recepta amb carn de vacum es pot fer amb Arrachera. El maridatge també és molt flexible, el vi de taula, la cervesa en una barbacoa, fins a una copa de mescal pot combinar amb aquest gran producte. Una de les qualitats més destacables és la seva especial tendresa, sucositat i sabor, atributs que el converteixen en un producte no només nou a Espanya, sinó realment únic.
M’agradaria destacar els avantatges que té Arrachera des del punt de vista de la senzillesa (simplicity), del temps i esforç que estalvia a la cuina.
Som amants del menjar franc, del bon recapte, dels insumes que no requereixen grans preparacions, tot i que les admetin. Arrachera és un tall preparat de vaquí molt fàcil de cuinar, sempre queda bé, sigui poc o molt feta.
Recomanem posar molt calent la planxa, untar una mica d’oli al producte i cuinar-lo o 6 minuts volta i volta i llest, en el tèmino que cadascú decideixi. No cal afegir sal perquè ja ve preparada. És un producte que agrada molt a paladars senzills, com el dels nens i la gent gran, però que també et farà ser el rei de la barbacoa en les teves reunions amb amics. Sempre et fa quedar bé.
Finalment, volgués saber com valoraries la teva experiència a Espanya fins ara. Creus que Arrachera ha tingut una bona acceptació pels consumidors espanyols?
La nostra tornada a Espanya ha estat una aventura fenomenal, no només per la bellesa i riquesa d’Espanya, sinó per la qualitat de la seva gent, la manera com ens han rebut, els suports que ens han brindat. Només el suport de vostè, el senyor Rafael, tan generós amb la seva amistat i opinions sobre el nostre producte. Espanya va acollint a gran velocitat aquesta novetat gastronòmica. Crec que ben aviat, Arrachera serà una nova estrella de la gastronomia espanyola, elaborada a Espanya, amb ingredients locals i per als espanyols, amb qui volem compartir aquesta maravilla, producte de la fusió de les nostres cultures.